Strijp S in transitie
DIY houses at Philips
Zelfbouw bij Philips, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Creative Commons - Naamsvermelding-Gelijk delen.
Philips vertrek uit Eindhoven was zichtbaar in het beeld van de stad. Strijp S, de in de jaren twintig door Philips gebouwde industriewijk, was het symbool voor Eindhoven company town. Tegenwoordig markeert dit stadsdeel de transitie naar een nieuwe tijd.
Met een oppervlakte van 25 hectare, gelegen op een kilometer van het stadscentrum, vormde Strijp S volgebouwd met fabrieken, kantoren, en warenhuizen als het ware een autonoom gebied in de stad. Philips, met haar eigen scholen, sportverenigingen en culturele instellingen, werd vaak een ‘staat in de stad’ genoemd.
Bij de opkomst van Philips bleven de traditionele regionale industrietakken als de tabaks- en textielfabricage achter. Vrachtwagenbouwer DAF kon gelijke tred houden met Philips. Met de hulp van PACCAR, werd DAF een sterke speler in de competitieve internationale markt. VDL, die de Philips machinefabriek en andere bedrijfsonderdelen kocht, ASML, en andere technologiebedrijven - vaak Philips spin-offs - kwamen op en stonden gelijkwaardig naast DAF.
Door de veranderende positie van Philips in de jaren 1980, ontwikkelde de ‘verboden stad’ Strijp S zich van een luidruchtig industrieel complex in een rustig centrum voor productontwikkeling en administratie. Rond 2000 tekenden de gemeente Eindhoven en Philips een convenant om het stadsdeel in de stad te herintegreren en een tweede leven te geven als urbane proeftuin.
Strijp S moet een woonfunctie krijgen, maar tevens het symbool worden van het ‘nieuwe Eindhoven’, een centrum voor technologische creativiteit en thuisplaats voor designbureaus, een soort kleinschalige Sillicon Valley voor aanstormende uitvinders.


How to cite this page
Hans Schippers, 'Strijp S in transitie', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/strijp-s-in-transition
Sources
- Otten, Ad. “Histories.” In Complex Strijp S/T/R, edited by Norbert van Onna, 129 –165. Eindhoven, 2002.
- Metze, Marcel. Ze zullen weten wie ze voor zich hebben. Anton Philips 1874-1951. Amsterdam, 2004.
- Schippers, Hans. “Strijp S als symbool van company town Eindhoven.” In Transformatie Strijp S: herinnering, verbeelding, toekomst, edited by Kees Doevendans en Loes Veldpaus, 17-27. Eindhoven, 2007.
- http://www.strijps.nl