NatLab: centrum voor transnationaal onderzoek?

More about this object

Portretfoto Einstein, Albert

Kort na haar oprichting in 1914, werd het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) onderdeel van een internationaal wetenschapsnetwerk.

In de lente van 1923 bezocht Albert Einstein, die in 1921 de Nobelprijs had gewonnen, Eindhoven om een lezing in het NatLab te geven. Met zijn bezoek toonde hij zijn respect voor de kwaliteit van het NatLab en de daar werkzame groep internationale onderzoekers.

Europa’s gebrek aan technische universiteiten maakte dat plaatsen als het NatLab de aandacht trokken van vermaarde gastdocenten als Einstein. Eén van de onderzoekers bij het NatLab was de Duitse fysicus Gustav Ludwig, die in 1925, voor hij bij NatLab in dienst trad, de Nobelprijs had gekregen.

Onder leiding van de jonge, in Leiden opgeleide fysicus Gilles Holst, werd het NatLab opgezet naar het voorbeeld van het laboratorium van General Electric. Al snel kreeg het een reputatie voor haar fundamenteel en toegepast onderzoek naar radiolampen, röntgenapparatuur en gasontladingslampen.

Onderzoek naar de radiotechnologie was eveneens succesvol met de in Eindhoven ontwikkelde pentode die in de hele wereld in radio’s werd gebruikt. De Phohi radiozender, die Nederland met Indië verbond, liep voorop op het terrein van radioverbindingen.

Na 1945 kon het NatLab de Plumbicon televisiebuis, de bijdragen aan geïntegreerde circuits en de samen met Sony ontwikkelde compact disc, tot de internationale successen rekenen. De betekenis van het NatLab voor Philips verminderde toen het bedrijf in de jaren tachtig en negentig zijn activiteiten geleidelijk naar andere landen overbracht.   

How to cite this page

-

Hans Schippers, 'NatLab: centrum voor transnationaal onderzoek? ', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/natlab-a-transnational-center-for-research

Sources

-
  1. “Hoog bezoek: Philips kon Einstein niet volgen.” Eindhovens Dagblad, (18 mei, 2012). Accessed 28 March 2013. http://www.ed.nl/extra/ed-100/hoog-bezoek-philips-kon-einstein-niet-volgen-1.1631487
  2. De Vries, Marc. 80 years of research at the Philips Natuurkundig Laboratorium (1914-1994). Amsterdam: 2005.
  3. Boersma, Kees and Marc de Vries. “De veranderende rol van het NatLab in het Philipsconcern.” NEHA Jaarboek, (2003): 287-313.
  4. “Philips geëerd voor uitvinding cd.” Trouw, (6 maart 2009).

Language

-

This story is available in multiple languages.

English
Dutch

About this tour

-

Licht op Brainport Eindhoven

In minder dan een eeuw tijd ontwikkelde Eindhoven zich van regionaal handelscentrum tot wereldwijde technologie-hub. Philips, DAF, VDL Groep en Philips’ spin-offs ASML, FEI en Neways Electronics hebben de stad beroemd gemaakt om haar technologie en innovatie. Terwijl ook design een Eindhoven’s handelsmerk wordt, stelt innovatiecentrum Brainport haar kennisvalorisatie zeker.


Warning: urldecode() expects parameter 1 to be string, array given in /home/invene/domains/inventingeurope.eu/public_html/wp-content/themes/inveur/story.php on line 587

What's like this?



Back to top