Altijd een lichtstad
Eindhoven werd door Philips een wereldspeler op het terrein van de gloeilampenproductie en later de thuisbasis van een wereldwijd elektronicaconcern.
De elektrische lamp ontwikkelde zich tot de voornaamste bron van licht in de twintigste eeuwen vormde mede de basis van Philips’ groei tot een multinational. Symbool voor deze innovatie is de Lichttoren in hartje Eindhoven, waar op de bovenverdieping het laboratorium voor lampenbeproeving was gevestigd.
De ontwikkeling van Philips bleef tot 1945 naast enkele buitenlandse filialen en een handelsnetwerk vrijwel beperkt tot Eindhoven en omgeving. Het Nederlandse beleid ter industriespreiding tijdens de naoorlogse wederopbouwperiode leidde eerst tot de vestiging van productiebedrijven over heel Nederland. Vervolgens verplaatste Philips haar productiefaciliteiten naar lagere lonen landen als Italië en Spanje en later naar Oost-Europa en Zuidoost-Azië. Philips groeide uit tot een wereldconcern, dat thuisbasis Eindhoven achter zich liet.
Na ruim een eeuw zijn de fabrieken van Philips vrijwel verdwenen uit de regio. Eindhoven is naast de belangrijke researchafdeling High Tech Campus, nog slechts de thuisbasis van een aantal belangrijke bedrijfsonderdelen zoals Philips Healthcare in Best. Veel afdelingen - eigen toeleveringsbedrijven als drukkerij, golfkarton- en machinefabriek, maar ook de fabricage van machines voor de halfgeleiderindustrie en van elektronenmicroscopen - zijn verzelfstandigd. Ze bleven vaak wel in de regio maar onder een andere naam.
De Lichttoren blijft over als een souvenir van het verleden, maar er is ook een nieuwe ontwikkeling in de vorm van het lichtfestival Glow. Eindhoven hoopt zo voor altijd ‘Lighttown’ te blijven.


How to cite this page
Hans Schippers, 'Altijd een lichtstad ', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/light-town-forever
Sources
- Hesselmans, Ton. “Elektriciteit.” In Techniek in Nederland in de 19de eeuw, edited by Harry Lintsen, 135-161. Zutphen: 1993.
- Metze, Marcel. “Eindhoven: the Lichttoren.” In W. van den Doel, Plaatsen van herinnering, 58-71. Amsterdam: 2005.
- Schippers, Hans. “Eindhoven, lichtstad voor altijd.” Groniek, Hollands Lichtnummer, (2012): 167-179.
- http://www.gloweeindhoven.nl