Tussen Brussel en Shanghai: industrie, technologie en kunst
Lásló Moholy-Nagy-Lichtspiel Schwarz-Weiss-Grau, 1933
Eindhoven werd een plek waar kunstenaars, ondernemers en designers uit Europa en daarbuiten kunst, industrie en design met elkaar verbonden.
In 1936 opende Henri van Abbe, die fortuin gemaakt had in de Eindhovense sigarenindustrie, het Van Abbe Museum. Begin jaren zeventig kocht dit museum een replica van de Licht-Raum Modulator van László Moholy-Nagy. Deze Hongaarse kunstenaar en leraar aan het beroemde Bauhaus in Duitsland had het apparaat in de jaren twintig ontworpen.
Het kon gebruikt worden voor theatrale effecten, voor gebruik in reclame of voor radio-uitzendingen. Juist door deze multifunctionaliteit van het apparaat te incorporeren in een kunstwerk was Moholy-Nagy zijn tijd ver vooruit.
Dat was Philips ook toen het muziek, moderne architectuur en design combineerde in een Gesamtkunstwerk voor de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Het Poème électronique was een multimediaal spektakel waarin muurprojecties begeleid door elektronische muziek van de Griekse architect en componist Iannis Xenakis in een futuristisch gebouw van de Franse architect Le Corbusier samenkwamen.
In 2005 werd de Design Academy in Eindhoven door het Britse tijdschrift Icon gerangschikt in de top vijf van ’s werelds meest invloedrijke instituties, personen of objecten op het gebied van design. Op de Wereldtentoonstelling van 2010 in Shanghai was namens Nederland het innovatieve architectuurproject ‘Happy Street’ te zien van de in Eindhoven residerende en werkende John Körmeling.
Eindhoven heeft een succesvolle traditie in het verbinden van technologie, design en kunst. Kan de stad deze kwaliteit verder ontwikkelen en een internationaal kruispunt worden in de fusie van creativiteit en kennis?


How to cite this page
Eric Berkers, 'Tussen Brussel en Shanghai: industrie, technologie en kunst', Inventing Europe, http://www.inventingeurope.eu/story/between-brussels-and-shanghai-industry-technology-and-arts
Sources
- Bergdoll, B. and L. Dickerman, Bauhaus 1919-1933. Workshops for Modernity. New York: Museum of Modern Art, 2009.
- Weitemeier, H. Licht-Visionen. Ein experiment von Moholy-Nagy. Berlin: Bauhaus-Archiv, 1972.
- Caton, J. Harris. The Utopian Vision of Moholy-Nagy. Ann-Arber: UMI Research Press, 1984.
- Make it new. Le poème électrique. Onderzoek voor de reconstructie van het Philips-paviljoen uit 1958 in Eindhoven, edited by H. le Blanc and others. Eindhoven: Stichting Alice, 2006.
- Treib, M. Space calculated in seconds. The Philips Pavilion, Le Corbusier, Edgard Varèse. Princeton: Princeton University Press, 1996.
- Kalff, L., W. Tak en S. de Bruin. “Verwezenlijking van het “Elektronisch gedicht” in het Philipspaviljoen op de Wereldtentoonstelling te Brussel.” Philips Technisch Tijdschrift 20, no. 6/7 (1958): 161-174.
- “The architectural design of Le Corbusier and Xenakis.” Philips Technical Review 20, no.1 (1958/1959).
- “21 Most Influential.” ICON Magazine Online, (March 2005). Accessed March 2013. http://www.iconeye.com/read-previous-issues/icon-021-%7C-march-2005/21-most-influential-%7C-icon-021-%7C-march-2005